Apndigital

online marketing másként

Felváltja-e a mesterséges intelligencia a Google keresési szokásainkat?
Egy jövőbeli lehetőség elemzése


Az internetes keresés hosszú évek óta összefonódik a Google nevével. Az egyszerű keresősáv segítségével szinte minden kérdésre választ találhatunk, legyen szó receptekről, tudományos kutatásokról, vagy akár utazási ajánlatokról. De vajon a mesterséges intelligencia (MI) technológiák megjelenése képes lesz-e felváltani ezt a bevett szokást? Vajon az emberek a jövőben inkább az MI alapú eszközökhöz fordulnak, és a Google keresőjével szemben?
Ebben a blogbejegyzésben ennek a lehetőségét vizsgálom meg.

A Google mint keresési óriás

A Google, mint keresőmotor, forradalmasította az információszerzést. Az algoritmusai a legrelevánsabb találatokat kínálják, személyre szabott hirdetésekkel, keresési előzmények alapján, ami nagyban növeli a felhasználói élményt. Azonban a kereséshez bizonyos fokú aktív részvétel szükséges. Meg kell fogalmaznunk kérdéseinket, össze kell hasonlítanunk a találatokat, és magunknak kell kiválasztanunk a legmegfelelőbb forrást.

Az MI térnyerése a keresésben

Az utóbbi években megjelent MI-alapú asszisztensek, mint például a ChatGPT, Bing Chat vagy a Google saját AI rendszerei (Gemini), mint a Bard, új lehetőségeket kínálnak. Ezek a technológiák képesek kontextusban értelmezni a kérdéseket, és közvetlenebb, személyre szabottabb válaszokat adnak. Míg a Google keresője találatokat mutat, az MI asszisztensek konkrét válaszokat fogalmaznak meg, amelyek sokkal inkább a felhasználói kérdés középpontjában állnak.

Miért lehet az MI jobb választás?

  1. Kontextus-érzékeny válaszok: Az MI képes figyelembe venni az előző beszélgetéseket, kontextusokat, és ezek alapján jobban személyre szabott válaszokat adni. Ha például egy komplex technikai kérdést teszünk fel, az MI nem csupán találatokat listáz, hanem részletes, összefüggő magyarázatot adhat.
  2. Időhatékonyság: A Google-nál gyakran több találatot kell átnéznünk, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb választ. Az MI viszont azonnali, közvetlen választ ad, ami időt takarít meg.
  3. Beszélgetési forma: Az MI-alapú rendszerek nem egyszerű keresősávok, hanem interaktív beszélgetési platformok. Ez különösen előnyös lehet olyan felhasználók számára, akik inkább párbeszédet folytatnának egy adott témáról.

Mégis, miért maradhat népszerű a Google keresés?

  1. Források széles skálája: A Google rengeteg forrást kínál egyszerre, amely segíti a felhasználót abban, hogy összehasonlítsa és kiválassza a legmegbízhatóbb információt. Az MI-rendszerek jelenleg egyetlen választ adnak, ami esetenként szűkítheti a látókört.
  2. Relevancia és hitelesség: A Google már évtizedek óta finomítja algoritmusait, hogy a találatai relevánsak és megbízhatóak legyenek. Az MI esetében még előfordulhatnak hibás vagy pontatlan válaszok, amelyek egyelőre visszatarthatják a felhasználókat attól, hogy teljes mértékben rábízzák magukat ezekre a rendszerekre.
  3. Hirdetési modell: A Google keresési rendszerének nagy része a hirdetésekből származó bevételen alapul. Ez a modell még mindig rendkívül sikeres, és továbbra is jelentős része lehet a felhasználói élménynek, különösen a vállalkozások és a marketing szempontjából.

Hogyan alakíthatja át az MI a jövőt?

Az MI szerepe a keresési szokásokban folyamatosan növekszik, de valószínű, hogy egy ideig még a hagyományos keresőmotorokkal párhuzamosan fog működni. Az MI-alapú keresés egyre több felhasználót vonz, különösen a fiatalabb generációk körében, akik az azonnali, közvetlen válaszokat keresik. Ugyanakkor a Google továbbra is újít és MI-t is integrál a saját rendszerébe, ezzel biztosítva, hogy ne veszítse el a pozícióját.

A végső kérdés: Felváltja-e az MI a Google keresést?

Nem valószínű, hogy az MI teljes mértékben felváltja a Google-t, de kétségtelen, hogy a keresési szokások átalakulnak. Az emberek egyre inkább használják majd az MI-t gyors válaszok és összetett kérdések esetén, miközben a Google továbbra is a széleskörű források és hirdetések központi szereplője marad. Az igazi kihívás az lesz, hogy ezek a technológiák vajon együttműködjenek-e egymással, és kiegészítsék egymást, a felhasználók igényeit szolgálva, vagy mindenki a saját útján jár majd?

Következtetés

Bár a mesterséges intelligencia kétségkívül jelentős hatást gyakorol az információkeresési szokásokra, a Google és más hagyományos keresők még mindig biztos pontot jelentenek sok felhasználó számára. Az MI és a Google közötti együttműködés és verseny várhatóan folytatódni fog, ami végső soron a felhasználói élmény javulásához vezet. A jövő keresési trendjei tehát izgalmasak és dinamikusak lesznek, amelyeket érdemes figyelemmel kísérni!

Te melyik módszert használod inkább? Ha szívesen olvasnál

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinemarketingmaskent.blog.hu/api/trackback/id/tr2018484679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Apndigital

Az apndigital – online marketing-tanácsadó szlogenje, hogy: „Szakítsd meg a mintát! Online marketing másként”. Az oldalam ne csupán marketingeszközöket kínáljon az ügyfelei számára, hanem komplex stratégiát is dolgozzon ki a célközönség elérésére és a márkaépítésre. Szakértő csapattal együttműködve a keresőmotor-optimalizálástól (SEO) a pay-per-click (PPC) hirdetésig, a közösségimédia-marketingtől a tartalommarketingig terjedő szolgáltatásokat nyújtva segítse a vállalkozásokat céljaik elérésében. Támogatom az új technológiák bevezetését, betanítását és alkalmazását. (Podcast, videópodcast) Továbbá a mesterséges intelligencia bevezetését és használatát, az értéklépcső és értékesítési tölcsér tervezését és kialakítását, interaktivitást és gamifikációt, az egyedi kampányokat és azok kommunikációját. További hasznos és részletes információt a https://apndigital.hu weboldalon találsz.

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása